Özgeçmiş
1978 İnebolu doğumlu. Doğa bilimleriyle geçen bir çocukluk, felsefe ve edebiyata meylettiği bir ilk gençliği takiben İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitirdi.
Felsefe ve tarih etütleriyle devlet toplum, hukuk ve ekonomiyi büyük resim olarak irdeleyen Siyasal Bilgiler eğitiminin ardında askerliğini Şırnak Uludere Gülyazı’da Tim Komutanı Jandarma Asteğmen olarak tamamladı.
İş hayatına İstanbul’da otomotiv yedek parça sektöründe ithalat-ihracat sorumlusu olarak başladı. Çalışma hayatının her kademesinde bulunmaya ve öğrenmeye özen gösterdi.
2008 yılında kurumsal bir firmaya dönüşüm yolculuğuna yeni başlamış olan Türkiye'nin önemli sanayi kuruluşlarından birinin İnsan kaynakları bölümünde işe başladı. Aynı yıl ODTÜ SEM’in İnsan Kaynakları Yönetimi Sertifika Programından mezun oldu. Yıllar içinde firmanın 400 kişiden 1500 kişiye evrilen kurumsal yolculuğunda IK süreçlerinin kurulması, ekibin yetiştirilmesi ve IK politikalarının oluşturulması süreçlerini yönetti. Bu süreçte yerel bir işletmenin global kurumsal bir firmaya dönüşümünün bütün sancılarını, risklerini ve problemlerini tecrübe etti, onlarla mücadele etti ve kurumsal direncin değişim enerjisine dönüşmesi ivmesine destek verdi.
2012 yılında devraldığı IK Müdürlüğü pozisyonuyla yan haklar yönetimi, kariyer ve performans yönetimi konularında kuruma özgü çözümler ortaya koyarak Trekking ve Kano Kulüpleri, Aktivite Kulüpleri, Paylaşım Platformları, kurumsal turnuvalar ve çalışan deneyimini pozitif etkileyen diğer uygulamalarıyla firma kültürünü şekillendiren aktörlerden biri oldu.
2013 yılında yönettiği ilk toplu sözleşme deneyiminin ardından mavi yakalıların bağlılık ve motivasyon problemlerine kalıcı çözümler tasarlamak adına 2014 yılında mavi yaka görüşmeleri konseptini hayata geçirdi ve 2015-16-17 yıllarını kapsayacak şekilde 3 yıllık bir sözleşmeyi Sendika ile birlikte hayata geçirdi.
2016 yılında Balıkesir’in alanında ilk sivil toplum inisiyatifi olan BALİP Balıkesir İnsan Yönetim Platformunu kurdu.
2017 yılında ilk kitabı olan ve içsel bir dönüşüm olarak liderliği ele almaya çalıştığı Derin Liderlik adlı kitabını yayınladı.
2018 yılında Bilgi Üniversitesinde Örgütsel Psikoloji alanında Yüksek Lisansını tamamlayan Sönmez, bitirme çalışmasında çalıştığı sanayi kuruluşundaki farklı kültürel katmanlar ve kurum psikolojisini inceledi.
Kuruma özgü kıdem ve bağlılığın desteklendiği kıdem bazlı TİS modelini daha da geliştirerek 2018-19 ve 2020 yıllarında geçerli olan II. 3 yıllık sözleşme modelinin hayata geçirilmesine öncülük etti.
2018 yılında iş hayatına dair teorik ve pratik çalışmalarını topladığı “ Doğru Yönetim Stratejik İnsan Yönetimi Yazıları” kitabını yayınladı.
2018 yılı aynı zamanda BALİP tarafından Balıkesir’in en geniş katılımlı ve en büyük İnsan Yönetim Zirvesi insana dokunmak teması ile şehrin tüm paydaşlarının katılımı ile hayata geçirildi. Aynı yıl Kayıp Jeolojiler adlı ilk şiir kitabı yayınlandı.
2019 yılında İş Hayatı 101 Yeni Başlayanların el Kitabı, Başarılı Bir Kariyer İçin Üniversite Hayatını Kullanma Kılavuzu, Yöneticinin El Kitabı adlı üç iş kitabı ve Doğa, Tarih, İnsan Üzerine Aykırı Düşünceler adlı felsefi fragmanlardan oluşan dört kitabı daha yayın hayatı ile buluştu.
Türkiye’nin yönetim alanında en çok özgün içeriğe sahip sitesi olan www.dogruyonetim.com adlı siteyi kurarak iş hayatı ile ilgili blog yazılarını paylaşmaya devam etti.
İkinci şiir kitabı olan Kardeşim Kurt Türkiye’nin en köklü yayınevlerinden biri olan Ötüken Yayınlarınca basıldı. 2020 yılında 14. YY Türkçesi ile kaleme aldığı Hızırname adlı eseri yine Ötüken Yayınlarından çıktı.
Toplu İş Sözleşmelerini işçi işveren pazarlığından sendika ve işverenin kurumun reel problemlerini çözmek için iş birliği yaptığı bir yapıya dönüştüren “Yeni Endüstriyel İlişkiler” söylemiyle 2021-22 ve 2023 yıllarını kapsayacak üçüncü 3 yıllık sözleşme modelini işçilerin geniş kabulü ve sendikanın desteği ile hayata geçirdi.
2021 yılında Ötüken Yayınlarından çıkan Tulliana Anadolu Parsına Şiirler adlı eseriyle İstanbul Uluslararası Şiir Festivali Özel Ödülüne layık görüldü ve Türkiye’nin en iyi genç şairlerinden biri olarak çeşitli yayın organlarında tanıtıldı.
2021 yılında Udemy’nin ilk Türkiye etkinliğinde konuşmacı olarak yer aldı ve kurumsal vizyonunu paylaştı.
Geride bıraktığı yıllar içinde birçok üniversitenin kariyer günlerinde konuşmacı olarak yer aldı.
2022 yılında TEİD Türkiye Etik ve İtibar Derneği eğitimlerine katılarak Etik ve İtibar Yöneticiliği Sertifikası aldı.
2022 yılında GMKA, GIZ ve Enerji Bakanlığının İş birliği ile hayata geçirilen yenilenebilir enerji alanında Türkiye’nin geleceğine dokunacak projelerden biri olan Re-You Projesinde Non Key Ekspert olarak projenin Kariyer ve İş Kültürü eğitimi alanındaki sorumluluğu ekip arkadaşlarıyla üstlenerek Türkiye’nin en geniş kapsamlı Kariyer Müfredatını oluşturmuştur.
Proje bünyesinde hazırladığı müfredat 450 mühendis ve teknisyene ders olarak aktarılmıştır.
İsmail Orhan Sönmez Proje bünyesinde Balıkesir Üniversitesinde 360 saat Kariyer Hazırlık Kursları eğitimi vermiştir.
Hazırlamış olduğu 500 sayfalık müfredat Çalışma Bakanlığı tarafından ders kitabı olarak basılmıştır ve Türkiye’nin en geniş kapsamlı kariyer müfredatıdır.
2022 yılında antik doğu dillerinde doğruluk, refah, düzen ve gerçek anlamına gelen ismiyle ARTHA Consult Eğitim ve Danışmanlık firmasını kurdu ve özel sektördeki üst düzey yönetici olarak devam etmekte olduğu kariyer yolculuğunu sonlandırdı.
ARTHA Consult ilk yılında 112 Eğitim organizasyonu gerçekleştirmiş ve 1000’den fazla profesyonelle buluşmuştur.
Pratik ve teoriyi birleştiren iş etkinliğini sosyal altyapısıyla bir bütün olarak aktaran üslubuyla eğitimleri kurumlardan ve profesyonellerden pozitif dönüşler almıştır.
Mavi Yaka Liderliği, Bütüncül Liderlik, Z Kuşağı Liderliği gibi özgün ve sarsıcı eğitim içerikleri kurumların liderlik kültürlerini güçlendirici bakış açıları sunmaktadır.
2023 yılından bu yana Harvard Business Review Türkiye’de Blogger olarak yazıları yayınlanmaktadır.
Doğayı, insanı ve ekonomiyi bir bütün olarak gören, liderlik becerileri için önce içsel farkındalığı artırmaya inanan ve insan yönetimini kurumların en büyük becerisi olan değerlendiren Sönmez 2018- 2024 yılları arasında PERYÖN Güney Marmara İnsan Yönetim Derneği Yönetim Kurulunda Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmıştır. Bandırma Üniversitesi İİBF Danışma kurulunda yer alan Sönmez iyi düzeyde İngilizce, Fransızca, Almanca, temel düzeyde Rusça, Farsça ve İzlandaca bilmektedir.
Eskrim, Binicilik, Trekking ve Boks ile amatör olarak ilgilenen İsmail Orhan Sönmez evlidir ve iki erkek evlat sahibidir.
Geliştirdiği ve Sahibi Olduğu Kurumsal Çözümler
* Dört boyutlu performans değerlendirme modeli
* Kurumsal Beşeri Sermaye Değer Analizi
* İşveren Markası İndikatörü
* Mavi Yaka Meclisi Bağlılık Geliştirme ve Liderlik Modeli
* Ücret ve Grading Yönetimi Modeli
* Brainstorming Oturumları Yoluyla Yönetici Takımları Oluşturmak
* Beyaz Yaka Kıdem Sistemi
* Mavi Yaka Kıdem Sistemi
* Mavi Yaka Performans Değerlendirme Modeli
* Bireysel Beşeri Sermaye Analizi Modeli
* Kişisel Marka Değeri Analizi Modeli
* Kurumsal Sinerji Geliştirme Programı ( Anti-Silo Programı)
* Kurumsal Disiplin Yönetim Modeli
Kitapları
* Derin Liderlik "Otantik Liderliğin 33 Prensibi"
* Doğru Yönetim "Stratejik İnsan Yönetimi Yazıları"
* Kayıp Jeolojiler "Şiirler"
* Doğa, Tarih, İnsan Üzerine Aykırı Düşünceler
* Başarılı Bir Kariyer İçin Üniversite Hatayını Kullanma Kılavuzu
* İş Hayatı 101 "Yeni Başlayanlar İçin El kitabı"
* Kardeşim Kurt "Yabanıl Şiirler"
* Yöneticinin El Kitabı
* Hızırname - Hikayat
* Tulliana "Anadolu Parsına Şiirler"
* Belirsizlikler Çağında Kariyer ve Başarı
Lisans & Sertifikalar
* Orta Doğu Teknik Üniversitesi / HR MANAGEMENT PROGRAM
* Istanbul Bilgi University / ORGANISATIONAL PSYCHOLOGY
* TEİD Akademi / Etik ve Uyum Yönetimi Sertifika Programı
Aktif Görevler
* BALİP Balıkesir İnsan Yönetimi Platformu / Kurucu Koordinatör
* Peryön Güney Marmara / Board Member (2021-2023)